Begin augustus ontstond er ophef over de spelling van het Spaanse eiland Mallorca, dat door de NOS in de berichtgeving over bosbranden op het eiland als Majorca werd geschreven. Kijkers reageerden massaal: “het is toch Mallorca?” Als reactie daarop schreef Peter Taal (wat een toepasselijke naam) van de Taalcommissie van de NOS dat de omroep gebruik maakt van de lijst Buitenlandse Aardrijkskundige Namen (BAN) van de Nederlandse Taalunie.

Mallorca (of Majorca?)

De Taalunie heeft deze lijst opgesteld met als doel “de standaardisering van de schrijfwijze van alle buitenlandse aardrijkskundige namen waarvoor in Nederland en Vlaanderen een algemeen geaccepteerde eigen vorm bestaat.” Van de meeste plaatsnamen bestaat namelijk geen Nederlands equivalent en hiervoor wordt, bij gebrek aan een eigen variant, de plaatselijke schrijfwijze gebruikt.

De lijst wordt volgens de Taalunie continu bijgewerkt en komt tot stand met medewerking van een Nederlands – Vlaamse commissie waarvan journalisten, cartografen, ambtenaren en taalkundigen deel uit maken. Hierbij worden geografische ontwikkelingen op de voet gevolgd, bijvoorbeeld als landen van naam veranderen of een andere status krijgen (Belgisch-Congo bestaat niet meer, net zo min als de Sovjetunie en Joegoslavië). Ook wordt er gekeken naar welke spelling het meest gangbaar is in de media en vaak bestaan er meerdere namen naast elkaar, hoewel de Taalunie zoveel mogelijk probeert om één variant te houden. Mallorca wordt vaker gebruikt dan Majorca en het zou dan ook best kunnen dat deze naam binnenkort wordt aangepast in de BAN-lijst.

Handig, zo’n lijst, ook voor vertalers. Nu weten we tenminste dat we het land South Georgia and the South Sandwich Islands moeten schrijven als Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden.

Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen:

https://taaladvies.net/taal/aardrijkskundige_namen/

https://taalunie.org/nieuws-en-pers/persberichten/majorca-maakt-plaats-voor-mallorca

https://onzetaal.nl/nieuws/majorca-mallorca